A teniszkönyök kialakulása, tünetei és kezelése



d7

A teniszkönyök gyakran előforduló és fájdalmas jelenség azok között, akik versenyszerűen sportolnak, vagy egyszerűen túlterhelik magukat, esetleg egyoldalú terhelésnek teszik ki az ízületeiket. A teniszkönyök sajnos fájdalmas „mulatság”, amire oda kell figyelni: máris bemutatjuk, hogy miért alakulhat ki, mik a tünetei és hogyan lehet megelőzni a kialakulását.

Alapesetben elmondhatjuk, hogy a könyökfájás okai között a túlerőltetés játssza a legnagyobb szerepet. Ennek hátterében lehet akár a nehéz fizikai munkavégzés, baleset, izomhúzódás és megerőltető sport is. A teniszkönyök esetében azonban némileg más a helyzet.

A teniszkönyök kialakulásának okai

Szerencsére a teniszkönyök a fellépő fájdalom ellenére a könyök könnyebb sérülései közé tartozik. Általában valamilyen ismétlődő mozdulat vagy mozdulatsor hatására alakul ki és a tévhitek ellenére nemcsak sportolók számíthatnak rá.

A teniszkönyök kialakulásának oka, hogy az ismétlődő vagy folyamatos megerőltető fizikai igénybevétel hatására az izmok tapadási helyén ínhüvelygyulladás, súlyosabb esetben és kezelés nélkül pedig csonthártya-gyulladás alakul ki. A gyulladás általában könyöktájékon, valamint a felkarcsont alsó részén, esetleg az alkari feszítőizmok környékén jelentkezik.

A könyökfájdalom gyakran a szorító mozdulatok közben jelentkezik először. Érdekesség, hogy nem feltétlenül teniszezés közben alakul ki, hanem minden olyan mozdulat közben, amikor az alkart megfeszítve, ökölbe szorul a kezünk.

Ez lehet például bármilyen küzdősport, de olyan csapatsport is, mint a röplabda vagy kosárlabda, míg a hétköznapi tevékenységeket illetően a bútorok odébb húzása, zongorázás, teregetés, az ásás vagy költözés során egy nehezebb doboz megemelése is az okok között szerepelhet.

Milyen tünetekről ismerhető fel a teniszkönyök?

A teniszkönyök jellemző tünetei közé tartozik többek között a könyökben és az alkar feszítőizmaiban jelentkező fájdalom, de az alkar feszítőizmainak húzódása is. Ezen felül az alkar gyengesége, a könyök külső oldalán érzett fájdalom, a tenyér forgatása és a csukló nyújtása közben érzett fájdalom is a teniszkönyök kialakulására utalhat. A felkarcsontot illetően, a könyökízület és a csuklóízület egy-egy ismétlődő, meghatározott mozdulata során jelentkezik a fájdalom a könyök külső részén.

A teniszkönyök nem válogat: férfiak és nők körében is előfordulhat, bár manapság főként a számítógépes munkavégzésnek köszönhetően, inkább a nőknél jelentkezik nagyobb számban. A kort illetően viszont már kicsit kisebb a merítés: mivel a kisgyerekek és a tinédzserek izomzata, illetve ízülete még kellően rugalmas, így kevésbé vannak kitéve a megerőltető fizikai behatásoknak.

Emellett a teniszkönyök jellemző tünete még továbbá az, hogy időnként a fájdalom miatt kiesik egy-két tárgy a beteg kezéből, a könyök merevsége, az alkarizomláz, vagy amikor az érintett területen a csont érzékennyé válik a nyomásra. Ez a csonthártya-gyulladás kialakulására utal.

Ezt lehet tenni a teniszkönyök kezelése és megelőzése érdekében

A teniszkönyök kezelésének első lépése, hogy legyen egy pontos diagnózis a betegségekről. Ezt egy ortopédiai vizsgálat keretében kaphatja meg a páciens. Fontos, hogy a teniszkönyök kezelése érdekében mielőbb tehermentesítsük azokat az izmokat és ízületeket, amelyeknél a probléma jelentkezik.

Ezen felül a teniszkönyök okaként azonosított ismétlődő mozgások elkerülése, valamint az alkar és a kéz pihentetése a feladat. Utóbbi történhet akár csuklómerevítők, sínek segítségével is, később pedig kifejezetten a terület edzésére vonatkozó gyógytorna gyakorlatokat.

Abban az esetben, ha a fájdalom nem múlik, jellemzően szteroid injekciókat is a kezelés részévé teszik, de gyulladáscsökkentő hatóanyagú gyógyszereket, illetve tapaszokat is bevetnek. Amennyiben ezek egyike sem válik be, műtétre kerül sor.

Címkék: , , ,