Térdfájdalom a köbön: miért alakul ki és hogyan lehet kezelni?



d12

Az ízületi fájdalom, mint amilyen például a térdfájdalom a porckopás egyik legbiztosabb tünete, éppen ezért, ajánlott komolyan venni. Főleg abban az esetben, ha nem egy-egy elszórt esetről van szó, hanem rendszeresen visszatérő kellemetlenségről. A térd ugyanis az egyik legbonyolultabb mozgásszervi ízületünk, ezért az itt jelentkező fájdalom, merevség vagy porckopás jelentős romlást hozhat az életminőségben. De miért alakul ki a térdfájdalom? Kiknél jelentkezhet nagy valószínűséggel a probléma? Ebből a cikkből minden kérdésre választ kaphat.

A térd az egyik legfontosabb és legtöbbet dolgozó ízület, ami az emberi szervezetben található. Gyakorlatilag minden mozdulatunkban részt vesz, nemcsak akkor, amikor felállunk és elindulunk, hanem a fekvés és ülés során végzett tevékenységek alatt is.

Ugyanakkor ez a kiemelt szerep nem jelenti azt, hogy ez a térdízület a test legjobban védett ízülete, éppen ellenkezőleg. E mozgásszerv felépítése ugyanis kellően bonyolult ahhoz, hogy a gyakorlatban a térd az egyik legsérülékenyebb ízületté váljon.

A térdízület esetében ugyanis nagy a hibalehetőség és a sérülésfaktor, mivel 3 csont, az azokat összekötő izmok, inak, szalagok, 2 C-alakú porc és az egyes részek közötti űrt kitöltő, folyadékkal teli nyáktömlők is megsérülhetnek, ha valami félrecsúszik.

Milyen tüneteket tapasztalunk térdfájdalom esetén?

Bonyolult felépítéséből adódóan, ha térdfájdalommal találjuk szembe magunkat, annak oka rendkívül sokrétű lehet. Egy rossz lépés, a sport, túlerőltetés vagy bármilyen sérülés kiválthatja a térdfájdalmat. Ugyanígy egy-egy rosszul rögzült és ismétlődő mozdulat, intenzív és nagy terheléssel járó fizikai munkavégzés is állhat a háttérben.

Ugyanakkor a hasogató térdfájdalom mellett más, szintén az artrózisra, illetve az ízületi porckopásra utaló tünetekkel is szembesülhetünk. Ilyen a térd gyengesége, a térd beakadása a mozdulat közben, a térd nehézkes kinyújtása, valamint a mozgás közben hallható ropogó, kopogó hang és a térd szokatlan merevsége is.

Kiknél fordulhat elő térdfájdalom?

A térdfájdalom gyakorlatilag olyan tünet, amivel bárki szembe találhatja magát. Az idősebb korosztályra ugyanolyan jellemző, mint az élsportolókra, de fizikai és ülőmunkát végző felnőttekre is.

Aktív mozgás és versenyport esetén például a rendszeres túlterhelés jelentős mértékben hozzájárul a porckopás kialakulásához, de akár egy hirtelen térdszalag sérülés állhat a háttérben. Azonban addig, amíg a porckopás egy hosszabb folyamat során alakul ki, a térdszalag-szakadás vagy a térdkalács sérülése egy hirtelen, akut sérülés, ami azonnal érezteti a hatását.

Miért fontos, hogy egyik esetben se legyintsünk a térdfájdalomra? Mert kezelés hiányában a porckárosodás mértéke akkora lehet, hogy észrevehető mértékben csökken az ízület későbbi terhelhetősége és a mozgástartomány is annyira beszűkül, hogy a térd behajlítása is majdhogynem lehetetlenné válik.

Mit jelent mindez a gyakorlatban? Aktív fájdalmat például lépcsőzés esetén vagy akkor, ha az ébredést követően felkelünk az ágyból, esetleg kerékpáros kirándulás vagy más edzésfajta során. Ennek a fájdalomnak köszönhetően jelentős mértékben romlik az életminőség, hiszen az egészen hétköznapi tevékenységek – például séta a boltba vagy a gyerekekért az óvodába – is fájdalmas kihívássá válik.

Hogyan kezelhető a térdfájdalom?

A térdfájdalom kezelésére többféle módszer is ajánlott, természetesen attól függően, hogy mi áll a tünet hátterében. Első körben és még nem állandósult fájdalom esetén sokat segíthet az érzékeny terület fáslizása, jegelése, pihentetése is. Ugyanakkor térdszalag-szakadás esetén a pihentetés már nem elég, fizikoterápiára, gyógytornára is szükség lehet, ahogy a térd kifordulása okán is.

Amennyiben ízületi porckopás áll a háttérben, a betegség sajnos nem gyógyítható teljes mértékben, a folyamat csupán megállítható és a tünetek enyhíthetők, az állapot szinten tartható. Ennek érdekében az ízületre nehezedő terhelés csökkentése, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, valamint az ízületek és a porcok védelmében fontos szerepet játszó glükozamin és kondroitin-szulfát külső pótlása is fontossá válik. Például a Synoguard segítségével.

Címkék: , , , ,