Az emberi szervezet és a mozgás

Gyakran mondják, hogy a mozgásban – legyen szó a sétáról, futásról, úszásról, lépcsőzésről vagy egy jóleső nyújtózkodásról – az egész testünk részt vesz. Ebben természetesen van igazság. Ugyanakkor az is igaz, hogy néhány szervünk kicsit jobban kiveszi magát a munkából. Elsősorban a mozgásszerveink gondoskodnak arról, hogyha felemeljük a karunkat vagy a lábunkat, ha irányt változtatunk vagy fokozzuk a tempót, akkor minden összehangolt, olajozott szervezetként működjön.

Mégis, a legfontosabb mozgásszerveink közé tartoznak az izmok, az ízületek, a porcok és a csontok, végső soron a gerinc is. Mozgás közben ezek a testrészek vannak a legnagyobb terhelésnek és balesetveszélynek kitéve, ezért nem árt, ha előrelátóan gondoskodunk a porcvédelem és az ízületvédelem minden aspektusáról.

Ezzel nemcsak a sérülések elkerülését fokozhatjuk, de a porckopás, azaz az artrózis megjelenését is hátráltathatjuk.

Mi a porc?

Bár a szemnek láthatatlan, a porcok fontos feladatot látnak el az emberi szervezetben. A porcok általánosságban véve a támasztószövetek közé tartoznak, típusától függően többé-kevésbé szilárd, de a mozgást elősegítve, mégis rugalmas állományú szövetek.

Elhelyezkedésüket tekintve az üvegporcok a csontok ízületi végeinél és a csigolyák között foglalhatnak helyet, de például a légcsőben és a hörgőknél is találkozhatunk velük. Ezzel szemben az elasztikus porc inkább a fülkagylóban, az orrban található meg, míg a kollagénrostos porc főként a csigolyák között lévő porckorongok külső, rostos gyűrűjében fejlődött ki.

A porc tulajdonságai

A porcok sajátos tulajdonsága, hogy 65-70%-a víz, amit kefe alakú struktúrába rendezett, kondroitin-szulfátot és keratán-szulfátot tartalmazó glükózaminoglikán láncok kötnek meg. Ettől lesz a porc egy közepesen szilárd, mégis kellően rugalmas szövet, ami hihetetlenül fontos szerepet játszik az ízületek működésében és védelmében.

Anyagcseréjük kifejezetten lassú, a megfelelő működést biztosító tápanyagaikat a porchártyában található erek segítségével szerzik, illetve a környező szövetekből, valamint az ízületi folyadékból.

Megfigyelhető, hogy a porcok mindegyike olyan helyszíneken helyezkedik el, amely nagy külső vagy belső nyomásnak van kitéve. Ennél fogva a funkciójuk az, hogy a mozgás alkalmával amolyan párnázott védőszövetként enyhítsék a nyomást a csontok és az ízületek között, illetve segítsék az ízületek működését.

Felejtse el az ízületi problémákat!

Mi az a porckopás?

A porckopás az a folyamat, melynek során az ízületek végén található porcszövet felpuhul, elvékonyodik és formája fokozatosan megváltozik, más szóval degenerálódik. Emiatt nevezik degeneratív ízületi betegségnek is.

Magyarországon a porckopás népbetegségnek számít, ami nemcsak az idősebb korban jelentkezik, hanem egyoldalú vagy fokozott terhelés esetén fiataloknál is. Sajnos a porc csak bizonyos mértékig képes arra, hogy önmaga regenerálódjon vagy alkalmazkodjon a különböző mechanikai hatásokhoz.

Előzze meg a porckopást!

Kiknél nő meg a porckopás kialakulásának esélye?

Idősek

Az öregedés egyik sajnálatos velejárója, hogy az ízületek és a csontok elhasználódnak, illetve a szervezet is egyre kisebb mértékben termeli újra azokat az anyagokat – például kollagén vagy glükozamin – amire a porcok egészséges működéséhez szükség van.

Az artrózis sajnos gyakori degeneratív betegség a 50 évnél idősebbek korosztályban, de a tünetek már fiatalabb korban is jelentkezhetnek. A felkelés utáni lábmerevség és a fájdalmas csípőízületek egyre gyakoribb tapasztalássá válnak az életkor előrehaladtával. A csípőfájdalom például a 60 év felettiek nagy részét érinti, különösen azokat, akik korábban valamilyen sérülést szenvedtek vagy fizikailag megterhelő munkát végeztek.

Élvezze a mozgás örömét!

Aktív / professzionális sportolók

Az aktív mozgás és a versenysport az ízületek rendszeres túlterhelése miatt kritikus faktorai a porckopás kialakulásának. Porcfelszín károsodások például mozgással kapcsolatos sérülések vagy túlterhelés következményeként alakulhatnak ki.

Ez persze elsősorban az idősebb sportolókat érinti, azonban már fiatal és középkorú sportolók, főleg futók körében is igen gyakori jelenség. Porckárosodás miatt az ízület terhelhetősége, különösen sportolás közben jelentősen csökken, a mozgásterjedelem beszűkül.

Őrizze meg teljesítményét!

Túlsúllyal küzdők

Nagyon fontos, hogy akár 5 kg túlsúly is olyan többletterhet biztosít, amely 50%-kal növeli meg például a térdízületi porckopás kialakulásának kockázatát. A túlsúly állandó jelleggel olyan plusz nyomásnak teszi ki a porcokat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az ízületek túlterheléséhez, valamint a porckárosodások kialakulásához.

Ugyanúgy, ahogy az egészségtelen és egysíkú táplálkozás, a mozgásszegény életmód, valamint az ülőmunka, illetve az erős fizikai munka mellett jelentkező többletteher káros hatásai is felgyorsítják mind az elhízás, mind az artrózis kialakulásának folyamatát.

Hozza magát formába!

Gyógyítható-e a porckopás?

A porckopás olyan degeneratív betegség, amely nem gyógyítható. Mindazonáltal a folyamat lassítása, illetve megállítása lehetséges. Éppen ezért, egy már kialakult betegség esetén a cél minden esetben:

  • a fájdalom mérséklése,
  • az ízületi gyulladás csökkentése,
  • a porcok és az ízületek védelme a további károsodástól,
  • az életminőség javítása,
  • a fájdalom és ízületi merevség miatt kialakuló mozgáskorlátozottság csökkentése.

Porc & ízületvédelem, a porckopás megelőzése

A porcok és ízületek védelmében már az életmódunk átalakításával is rengeteget tehetünk. Az egészséges – vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban bővelkedő – étkezés, a megfelelő mértékű folyadékpótlás, valamint az egyéni állapotnak megfelelő mennyiségű és fajtájú rendszeres testmozgás is a segítségünkre lesz. Különösen akkor, ha napjaink nagy részét az íróasztal mellett, a számítógép előtt görnyedve töltjük.

A testmozgás, illetve edzés során érdemes kerülni az egyoldalú és túlzott terhelést, futók, úszók, atletizálók és sportolók egyaránt tudják, hogy a túledzés, a túlzott mértékű terhelés a maga nemében sokkal károsabb, mint egy-egy kevésbé intenzív edzés. Ajánlott ügyelni arra is, hogy a bemelegítésre, a levezetésre, valamint a regenerálódásra mindig maradjon elég idő.

Ezen felül ajánlott még a porcerősítő étrendkiegészítők fogyasztása is, amelyek bővelkednek olyan bioaktív hatóanyagokban, amelyek kifejezetten a porcok és ízületek védelmét szolgálják.

Tegye meg az első lépést!

Legfrissebb a blogból

Hasznos tartalmak sportolóknak és az idősebb korosztálynak, akiknek fontos a mozgás öröme és szabadsága.


Még több bejegyzés